Отворена изложбата на фотографии „Мајски салон“

Традиционалната годишна изложба на уметничка фотографија „Мајски салон“ беше организирана по повод 75-годишнината од основањето на Фото-кино клуб „Козјак“ од Куманово. Изложбата беше отворена на 8 мај 2023 година, во 19:30 часот и на истата беа прикажани широк спектар на фотографски дела од талентираните кумановски фотографи. „Мајски салон“ се одржа во галерискиот простор на НУЦК Трајко Прокопиев, обезбедувајќи совршен амбиент за прикажување на фотографиите.

На изложбата беа претставени дела на повеќе фотографи, што овозможи публиката да се запознае со разновидни стилови и техники. Фотографиите опфаќаа широк спектар на теми, вклучувајќи пејзажи, портрети и апстрактна фотографија. Секоја фотографија беше внимателно избрана со што се создаде визуелен впечаток фотографиите да се надополнуваат една со друга, резултирајќи со хармоничен приказ што беше пријатен за око.

„Мајски салон“ беше огромен успех, привлекувајќи посетители кои беа воодушевени од неверојатните фотографии што беа изложени. Настанот беше доказ за напорната работа и посветеноста на организаторите, кои создадоа искуство кое беше и убаво и значајно. Изложбата не само што ја прослави 75-годишнината на клубот туку и го истакна неверојатниот талент и креативноста на фотографите кои учествуваа. Посетителите беа импресионирани од високиот стандард на фотографиите и квалитетот на изложбениот простор, а „Мајски салон“ даде единствена можност за посетителите да ја искусат убавината на медиумот.

Покрај изложбата на фотографии „Мајски салон“, посетителите имаа можност да ја погледнат и изложбата на уметничка фотографија насловена „Различни погледи“ на Фото клуб Марибор од Словенија. Ова додаде дополнителен слој на возбуда и разновидност на настанот, давајќи им можност на посетителите да истражат различни стилови и перспективи.

Изложбата беше организирана од тим на посветени поединци кои неуморно работеа за да се погрижат секој детал да биде совршен. Тие собраа богатство на експертиза и искуство, работејќи заеднички за да создадат настан кој беше навистина незаборавен. Вниманието на организаторите кон деталите и нивната посветеност на извонредност беа видливи во секој аспект на изложбата, од изборот на фотографии до дизајнот на изложбениот простор.

Фото-кино клуб Козјак – Куманово е основан во година 1948 и до ден денес е активен на полето на фотографијата и аматерскиот филм. ФКК Козјак во денешно време се регистрира како еден од најактивните и најбројните клубови во Македонија. Од него произлегуваат фотографи и филмски уметници кои му се познати на светот со своите препознатливи дела. Низ годините, клубот организира и учествува во многубројни клупски, меѓуклупски и меѓународни изложби, кои резултираат со награди, дипломи и признанија за нивните членови.

Покровители на изложбата се Општина Куманово, Министерство за култура и поддржана од НУЦК.

Националната фото унија на Македонија упатува честитки до организаторите на изложбата на фотографии „Мајски салон“ по повод 75-годишниот јубилеј на ФКК Козјак. Националната фото унија на Македонија ја препознава напорната работа и посветеноста на организаторите за креирање на една ваква разновидна и квалитетна изложба и им посакува континуиран успех во годините што доаѓаат.