Малински фото фестивал 2024

Фотографијата е повеќе од зачувување моменти – тоа е уметност која ги поврзува луѓето. Оваа година, Малински фото фестивал нуди можност за истражување на светот преку објективот на талентирани фотографи од различни земји. Фестивалот, кој ќе се одржи од 31 мај до 2 јуни 2024 година во организација на Фото клуб „Куманово“, вклучува изложби и проекции кои ветуваат незаборавно искуство за сите љубители на фотографијата.

31 МАЈ 2024 (петок)

19:00 ч. – Отворање и изложба на Александар Томулиќ (Хрватска)

Фестивалот ќе започне со свечено отворање во Занаетчискиот дом во Куманово и самостојна изложба на Александар Томулиќ од Хрватска.

19:30 – 20:50 ч. – Проекции

Ќе следуваат проекции од реномирани фотографи од регионот:

  • Драган Миленковиќ (Србија)
  • Ови Д. Поп (Романија)
  • Доријан Миловановиќ (Македонија)
  • Мартин Јовчески (Македонија)
  • Божидар Генков (Бугарија)
  • Георги Георгиев (Бугарија)
  • Гур Гурели (Турција)
  • „Салај: убавина, традиција, приказна“ (Романија)

01 ЈУНИ 2024 (сабота)

12:00 ч. – Меѓуклупска изложба „Круг 2024“

Во НУЦК „Трајко Прокопиев“ ќе биде поставена изложба на Фото клуб Варадинум од Романија и Фото клуб Куманово од Македонија, претставувајќи различни перспективи и стилови.

12:30 ч. – Изложба на ученици

Изложба на дела од ученици на ООУ „Кочо Рацин“ и ООУ „Крсте Мисирков“.

14:00 ч. – Самостојна изложба на Слободан Чавиќ (Србија)

Во Уметничката галерија во Куманово ќе биде претставена самостојната изложба на Слободан Чавиќ.

14:30 ч. – Клупска изложба „ТУМБА“

Изложба на Фото клуб Куманово, прикажувајќи дела на членовите на клубот.

18:00 ч. – Самостојна изложба на Ивана Јовановска Кузмановска (Македонија)

Во просториите на Фото клуб Куманово, самостојна изложба на македонската фотографка Ивана Јовановска Кузмановска.

02 ЈУНИ 2024 (недела)

13:00 ч. – „Мајстори на фотографија“ на Националната фото унија

Во Безистен во Штип ќе се одржи изложба на делата на најталентираните фотографи на НФУ.

13:30 ч. – Меѓународна изложба „PLAY“

Во Центарот за култура „Ацо Шопов“ во Штип, фестивалот ќе заврши со меѓународната изложба „PLAY“.

Малинскиот Фото Фестивал 2024 ветува три дена исполнети со уметност, култура и инспирација, претставувајќи го најдоброто од светот на фотографијата и нудејќи незаборавно искуство за сите посетители.