75 години Фото-кино клуб Козјак

Фото-кино клуб Козјак, бастион на креативноста во Куманово, одбележува 75 години од обликувањето на визуелните наративи и негувањето уметнички таленти. Основан во 1948 година по завршувањето на Втората светска војна во социјалистичка Македонија, ФКК Козјак се појави како светилник за тогашните љубителите на фотографијата и киното. Оттогаш, тој стана историски камен сведок на еволуцијата на визуелното раскажување од традиционалниот филм до дигиталната ера.

Во основата на успехот на ФКК Козјак е неговата непоколеблива посветеност на негување на нови таленти. Во текот на децениите, клубот беше лансирно место за многу локални фотографи и филмаџии, играјќи клучна улога во нивните уметнички патувања.

Во технолошкиот пејзаж кој брзо се менува, ФКК Козјак ја докажа својата издржливост. Преминувајќи беспрекорно од аналогна во дигитална техника, клубот ги прифати врвните технолошки достигнувања додека ја задржа суштината на своите аналогни корени, прикажувајќи спој на традиција и иновации.

Покрај неговите уметнички потфати, ФКК Козјак одигра витална улога во развитокот на граѓанското општество. Преку интерактивни изложби и едукативни работилници, клубот помогна во негувањето на подлабока врска помеѓу уметничкиот свет и граѓаните на Куманово. ФКК Козјак ја прославува својата 75-та година со големи планови за иднината. Јубилејот не претставува само обична носталгија туку ја нагласува посветеноста на клубот да ги инспирира идните генерации и да ја задржи неговата важност во уметничкиот пејзаж кој постојано се развива.

Национална фото унија на членовите на Фото-кино клуб Козјак им го честита јубилејот.

Изложбата по повод 75 години од Фото-кино клуб Козјак ќе биде отворена на 20 декември 2023 година во 18:30 ч. во просториите на Занаетчиски дом во Куманово.