Жените и фотографијата 2024

Изложбата “Жените и фотографијата 2024”, во организација на Фото клуб „Куманово“, е импресивна манифестација на талентот и креативноста на македонските фотографки. Отворена на 8-ми март, Меѓународниот ден на жената, оваа изложба ја слави женската застапеност и успех во фотографијата.

Со учество на 48 авторки и преку 270 фотографии, изложбата нуди разновидност на стилови, теми и перспективи. Секоја фотографија е уникатна и пренесува моќна порака, претставувајќи ги индивидуалните визии и искуства на авторките. Избирањето на 50 фотографии беше предизвик за селекторот, но секоја од изложените фотографии ја претставува женската сила и влијание во современата уметност.

Покрај восхитувањето на уметничкото фото-изразување на жените, оваа изложба потсетува на важноста на родовата еднаквост во уметноста и во општеството. Ова е можност да им се оддаде признание на жените како креатори и значајни учеснички во заедницата.