Фото средба на Дојранското Езеро

Дојранското Езеро беше домаќин на неодамнешната фото-средба, која беше поддржана од Националната фото унија на Македонија. Средбата се одржа на иницијатива на фото клубот Ванчо Прке и на едно место собра фотографи од различни клубови низ државата, меѓу кои фото клуб Куманово, фото кино клуб Битола, фото клуб Прилеп и фото група Арт.

Фотографите ја искористија неверојатната природна убавина на езерото и неговата околина за да снимат фотографии што го одземаат здивот. Тие ги снимија традиционалните чамци што ги прекриваа бреговите на езерото, разновидниот свет на птици што живееше на и околу езерото, како и самиот град. Секој фотограф донесе своја уникатна перспектива и стил на настанот, создавајќи богата и разновидна колекција на фотографии.

Еден од учесниците, Димитар Ристески, кој беше и претставник на Националната фото унија, изрази задоволство од целиот настан. Тој ги пофали организаторите за нивните напори за организирање на една ваква добро одржана средба и ја изрази својата восхит за природната убавина на областа. Тој вети и дека ќе продолжи да ги поддржува идните настани организирани од македонски фотографи.

“Фото-средбата на Дојранското Езеро беше огромен успех, собра фотографи од целата држава и им овозможи да ги покажат своите вештини и креативност. Поддршката на Националната фото унија на Македонија беше клучна за да се овозможи настанот и да се обезбеди негов успех. Со неверојатната природна убавина на езерото и страста и талентот на фотографите, средбата беше доказ за богатото уметничко наследство на Македонија и нејзините фотографи.” – изјави Зоран Здравев, претставник од фото клубот Ванчо Прке – Штип.