фото средба Прилеп прочка

Националнa фото унија на Македонија неодамна одржа фото-средба во Прилеп за карневалот Прочка 2023. Фестивалот им даде одлична можност на фотографите од различни градови во земјава да соработуваат со организацијата на месарите „Мечкари“, која ја одржува оваа вредна традиција и го смета празникот како свој.

Карневалот Прочка е македонска културна манифестација што се одржува во последната недела пред почетокот на Великиот пост, познат и како чист понеделник. На карневалот се појавуваат „Мечкари“, група луѓе облечени во животинска кожа и маски наречени „сурати“. Дефилето на Мечкарите низ прилепските улици собира донации од луѓе кои сакаат да се заблагодарат и да се молат за добро здравје.

Владимир Јовановски од фото клуб Куманово, кој учествуваше на настанот, рече дека првпат го посетува фестивалот. Тој беше пријатно изненаден од бројот на луѓе кои станаа рано за да се сретнат со Мечкарите и да донираат за поддршка на традицијата. „Ова е вредна традиција и мило ми е што успеав да ја овековечам со мојот фотоапарат и малку да придонесам за зачувување во историјата“, рече Јовановски.

Мери Бошкоска, претставник на фото клубот домаќин, изрази благодарност за поддршката што ја дава националната фото унија на Македонија, која допринесе за промовирањето на оваа традиција и карневал. „Многу сме му благодарни за напорите на организацијата кои помогнаа да се зачува ова вредно македонско културно наследство за идните генерации. Навистина ми беше задоволство да се видиме и дружиме со толку многу фотографи кои дојдоа во нашиот град. Нашиот клуб уживаше да биде домаќин на посетителите!“, рече Бошкоска.

Фото средбата во Прилеп им даде можност на фотографите да ја доловат суштината на карневалот Прочка и традицијата на Мечкари. Настанот им овозможи на фотографите да ја покажат својата креативност и вештина, истовремено истакнувајќи го културното значење на карневалот.

Националната фото унија на Македонија е посветена на промовирање и зачувување на богатото културно наследство на земјата преку своите фотографски настани. Организацијата смета дека фотографијата е одличен медиум за доловување и споделување на убавината и уникатноста на македонската култура.

фотографии: Димитар Чуноговски, Мери Бошкоска, Ивона Кочов