Осврт на изложбата на Марјан Јаневски – „Заборавени“

Маријан Јаневски, е исклучителен македонски фотограф чие патување низ сферите на визуелното раскажување е ништо помалку од извонредно. Со вроден талент и страст за естетика, Јаневски ја започна својата фотографска одисеја во 1983 година како член на ценетиот Фото кино клуб „Козјак“ во Куманово. Во текот на неговата славна кариера, Јаневски ги изложуваше своите дела низ Југославија и во странство, покажувајќи ја не само својата уметничка моќ, туку и издигнувајќи го профилот на македонската фотографија на глобалната сцена. Неговиот уникатен пристап кон фотографијата, кој се карактеризира со остро око за композиција и непоколеблива посветеност на автентичноста, го издвојува како вистински мајстор на својот занает.

Додека портфолиото на Јаневски опфаќа разновиден опсег на теми, од пејзажи до портрети, неговата способност да ја долови безвременската убавина на женската форма стана тема која се повторува во неговата работа. Преку интеракцијата на формата, светлината и емоциите, фотографиите на Јаневски ги надминуваат обичните слики, станувајќи прозорци во душата на неговите субјекти и светот околу нив. Но, петтата самостојна изложба на уметничка фотографија на Маријан Јаневски е хипнотизирачка спој на фотографија и графика која ги надминува традиционалните граници, поканувајќи ги гледачите во царството каде оживуваат заборавените моменти и спомени. Навлегуваjќи во богатата историја вградена во ѕидовите и структурите што не опкружуваат, авторот доловува моментите од времето низ објективот на распаѓањето и трансформацијата. Преку неговото остро набљудување и прецизното внимание на деталите, тој ги открива скриените приказни на самите згради, откривајќи слоеви од историјата низ остатоците од рѓосана боја, излупени тапети и избришани таписерии.

Шетајќи низ изложбениот простор, веднаш се привлекува впечатливата комбинација на фотографија и графика. Умешното користење на визуелните елементи на Јаневски создава беспрекорна интеграција помеѓу двата медиума, што резултира со композиции кои се и визуелно воодушевувачки и емотивно евокативни. Секоја фотографија раскажува приказна, која не тера подлабоко да навлеземе во наративот вткаен во себе.

Еден од најпривлечните аспекти на оваа поставка е откопувањето на заборавените моменти и спомени. Фотографското истражување на Јаневски на историјата на ѕидовите и зградите се протега надвор од обичната документација, бидејќи на секоја слика му влева чувство на почит и почит кон минатото. Преку својот објектив, тој го почитува наследството на оние кои дојдоа пред нас, зачувувајќи ги нивните спомени за идните генерации. Секоја фотографија на изложбата служи како доказ за текот на времето, нудејќи погледи во животите на оние кои некогаш ги населувале овие простори. Од напуштени фабрики до уништени куќи, фотографиите на Јаневски предизвикуваат чувство на носталгија и размислување, повикувајќи ги гледачите да размислуваат за минливата природа на постоењето. Преку неговото остро око за детали и нијансираното разбирање на композицијата, тој ги изнесува овие скриени богатства во прв план, дозволувајќи им на гледачите повторно да се поврзат со фрагменти од сопственото минато. Без разлика дали се работи за избришана фотографија или избледено сеќавање, фотографиите на Јаневски служат како потресен потсетник за убавината пронајдена во текот на времето.

Во суштина, петтата самостојна изложба на Маријан Јаневски е доказ за трајната моќ на фотографијата да ги надмине границите на времето и просторот. Преку неговите евокативни фотографии, тој ги поканува гледачите на патување низ историјата, каде минатото се среќава со сегашноста во симфонија на светлина и сенка. Тоа е прослава на убавината што се наоѓа во распаѓањето и трогателен потсетник на непостојаноста на самиот живот.

Владимир Јовановски

претседател на Интернационална асоцијација на уметнички фотографи