Жените и фотографијата 2023

Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме на отворањето на изложбата „Жените и фотографијата“, што ќе се одржи на 8 март 2023 година во 19 часот на локација НУКЦ Трајко Прокопиев – Куманово. Изложбата е во организација на Фото клуб „Куманово“ и на истата ќе бидат претставени 50-тина фотографии од женскaта фотографска фела во Република Македонија.

Низ текот на историјата на фотографијата, жените се соочувале со бројни предизвици во следењето на нивната страст за оваа форма на уметност. И покрај овие пречки, тие создале револуционерна работа што имала значително влијание врз развојот на фотографијата. Од раните пионери како Ана Аткинс и Џулија Маргарет Камерон, до современите фотографи како Синди Шерман и Сали Ман, жените дадоа важен придонес во развојот на фотографијата како уметничка форма.

Изложбата „Жените и фотографијата“ обединува разновидна палета на дела од женски фотографи од различни стилови. Преку нивните леќи, го гледаме светот на нови начини кои предизвикуваат размислување, доловувајќи низа теми кои ја одразуваат сложеноста на женското искуство.

Се надеваме дека ќе ни се придружите на овој возбудлив настан и ќе ги прославите неверојатните достигнувања на жените во фотографијата.