Отворена изложбата Прочка 2023

Во фоајето на НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп на 22 јуни 2023 година беше отворена изложба на уметнички фотографии на тема „Прочка 2023“, која што се состоеше од 30 фотографии на 21 автор. Изложените фотографии се резултат на фото конкурсот што Фото-кино клуб „Прилеп“, во соработка со Општина Прилеп и Национална фото унија на Македонија, го објави во март 2023 година.
На конкурсот пристигнаа вкупно 82 фотографии од 21 автор од кои за најдобри и најкреативни фотографии стручното жири ги избра фотографиите:

  • „Fearless “од авторот Владимир Јовановски од Куманово (прво место),
  • „Прилепски карневал 2“ од авторот Димитар Чунговски од Битола (второ место) и
  • „Fox Tamer“ од авторот Петар Јанкоски од Прилеп (трето место).

Фото конкурсот, којшто е поддржан од Општина Прилеп, има особено значење за промоција на Карневалот „Прочка“. Заради тоа целта е истиот да се организира секоја година, да добие меѓународен карактер за да им се даде можност на фотографите да ја изразат својата креативност преку потенцирање на културното значење на карневалот.

Фотографската заедница игра клучна улога во зачувувањето на традициите и обичаите во Македонија. Преку нивните објективи, фотографите го доловуваат и документираат богатото културно наследство на земјата, осигурувајќи се дека овие аспекти не се изгубени во времето. Со споделување на нивните фотографии со светот, тие ја подигнуваат свеста за уникатните традиции и обичаи на Македонија, поттикнувајќи чувство на гордост и благодарност и кај локалното население и кај глобалната публика. Овие визуелни записи служат како вредни ресурси за идните генерации, овозможувајќи им да се поврзат со своите корени и да го разберат значењето на нивниот културен идентитет. Посветеноста на фотографската заедница за зачувување на традициите и обичаите во Македонија гарантира дека овие непроценливи аспекти на наследството на нацијата ќе продолжат да напредуваат и инспирираат во годините што доаѓаат.


Изложбата на фотографии беше збогатена со маски коишто учениците под раководство на наставникот Дарко Талески ги изработија за време на овогодинешниот карневал.